Jdi na obsah Jdi na menu
 

Která z nich je madona?

27. 10. 2013

Kdysi dávno jsem v jednom neznámém městě J oslovil společenství maminek s dětmi, které se scházelo na faře. Nabídka byla jednoduchá, tedy alespoň jsem si to z počátku myslel. Zněla takto: Pojďme podporovat mateřství.

Prakticky jsem si to představoval tak, že vyfotím každou z nich i s jejím dítětem, či dětmi pakliže jich má víc. Že potom ty fotografie zpracuji a upravím jako malé obrazy a že uspořádáme malou výstavku těch „dnešních madon.“ Pointa byla v tom, že mezi ty obrázky dám jednu reprodukci Panny Marie s Ježíškem, tak je známe, a že se lidí v nadpisu výstavky zeptám „Která z nich je madona?“ – Neuspěl jsem.

Ne snad proto, že by se obávaly objektivu či mého zpracování jejich podobizny. To prý bychom se určitě nějak domluvili. Nebylo to ani proto, že by mateřství jako takové nechtěly podporovat, ba dokonce v tom i tolik potřebnou podporu správného mateřství spatřovaly. Celé to ztroskotalo na otázce… – „Co by tomu řekli lidi?!“

No a tak se projekt podpory mateřství nekonal. Ač byl hned od počátku lidem určen, tak jsme se zalekli toho, co by tomu vlastně lidé řekli. Místo focení, malování a paspartování jsem tedy mohl přemýšlet a klást si otázky.

Napadalo mne, zda-li jsme opravdu tak úzkoprsí, netolerantní a ortodoxní, že bychom považovali takovou výstavku za něco nepatřičného. Zda-li si umíme vůbec připustit, že v Ježíšově době ještě nikdo, snad kormě jí úplně nejbližších, o výjimečnosti té ženy nevěděl. Že ve své době byla nepochybně dobrou, ne-li přímo vzornou, matkou, přesto ale pro většinu tehdejší společnosti jednou z mnoha neznámých žen. Nebo si vážně myslíme, že se např. ty bohatší zajímaly o matku z chléva!? Nenechme se vysmát.

Určitě nebudeme daleko od pravdy, když tehdejší oblečení madony, přirovnáme k dnešním džínám a tričku. (Prosím, opravdu nemám nic proti džínám a tričku.) Oblečení, vzezření, to se mění. To se změnilo. Podstatně. Dnes je úplně jiné než tehdy před dvěma tisíci let. A co vlastnosti? To mateřství, o které nám od začátku šlo? To se také mění, nebo zůstává?

Co když mezi sebou máme maminky, které se ke svým dětem chovají podobně, jako se tehdy chovala Ona?? Můžeme se tedy ptát po madonách dnešních dnů?

Suďte sami, chcete-li. Určitě však nepochybíme, když se k dnešním maminkám budeme chovat stejně, jako by to Ona sama byla.

A možná bychom se na ně přece jenom nezlobili, kdyby v tom neznámém městě onu výstavku uspořádaly. Co říkáte?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář