Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pomoc nebo manipulace?

Tatínek mé známé je těžký diabetik. Nedávno se dostali všichni – ona, její tatínek i maminka – do zvláštní diskuse:

Má známá:  Viděla jsem v lékárně pěkný glukometr. Ráda bych ti ho, tati, koupila k narozeninám. Chtěl bys ho?

Její matka:   To já jsem tátovi navrhovala už dávno. On ale nechce. Že prý by to stejně nepoužíval.

Má známá: Hlavně jde o to, abyste podle naměřených hodnot třeba upravili stravování, na čas třeba zpřísnili dietu. Aby se ti to nezhoršovalo. Jde o to nejíst sladké ale také ani tučné a málo škrobů.

Její otec:      Mě to nezajímá.

Její matka:   No, to my by jsme asi stejně nedělali.

Ta diskuse jenom potvrzovala dlouhodobý a setrvalý stav: Těžce nemocný otec odmítající jakoukoli praktickou pomoc vyjma pravidelných, nic však neřešících, kontrol u lékaře, jeho nevzdělaná, neinformovaná manželka (při té diskusi prý dala manželovi dva velké kusy dortu s tím, že je to „dia“ dort koupený v cukrárně) a ta má známá, která vidí, jak se její rodiče řítí do obrovských zdravotních problémů.

Otázek se hrne hned celá řada: Co má ta má známá dělat? Trvat si na svém a změnit rodičům životní styl včetně naučeného stravování? Jak? Nechat to všechno být a trpělivě snášet, až třeba její tatínek bude nepohyblivý na vozíčku? I když si to vlastně způsobil sám vědomým odmítáním dobrých rad? A co ten lékař? Má po něm požadovat, aby lépe a důrazněji tatínka poučil? A co když její otec při kontrole říká něco jiného, než potom doma dělá? Dokážete Vy poradit rodičům tak, aby to přijali? Jste ochotni přijmout rady vlastních dětí?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář